9 koraka do mirisne odjeće, posteljine i ormara

Date:

I vama  je užitak udisati miris čistih plahti ili izvući iz ormara jaknu koja ugodno miriše? Evo što sve morate napraviti da bi sva odjeća i rublje u ormaru uvijek imala takav miris.

Kažu da je miris jedan od najmoćnijih emocionalnih okidača. Čine nas gladnima, nervoznima, pobuđuju na lijepe događaje i ljude ili pak čine veselima. Takve situacije često nam se događaju upravo kod kuće, gdje očekujemo ugodne mirise, no, kao i na svim drugim mjestima, bude i onih mirisa koji nam nisu po volji. Primjerice, kada otvorimo ormar, zna nas zapahnuti neugodan ustajali miris ili pak onaj koji podsjeća na plijesan.

Ponekad pokušavamo prikriti loš miris odjeće sprejevima i parfemima, no bitnije je istražiti njihovo podrijetlo te naučiti i rublje i odjeću održavati pravilno kako više ne bi do toga došlo. U nastavku slijedi 9 koraka koji će učiniti da vaš ormar i sve u njemu – uvijek mirišu!

1. PRAVILNO PERITE ODJEĆU

Za dobar miris odjeće svakako ne treba štedjeti na deterdžentu, kao ni omekšivaču. No, u tom nastojanju da odjeća bolje miriše, znamo pretjerati u ova dva sredstva. Ti se viškovi ponekad nedovoljno eliminiraju, naročito ako koristimo kratke programe u perilici koji nemaju potpuno ispiranje ili s niskim temperaturama. S vremenom svi ti ostaci na odjeći mogu biti izvor neugodno mirisa.

Osim toga, imajte u vidu da se ručnici i jastučnice akumuliraju brojne bakterije te trebaju biti oprani na najmanje 60ºC. Niska temperatura neće otkloniti sve  bakterije, pa će pogodovati lošim mirisima.

2. BUDITE OPREZNI S KOŠAROM ZA RUBLJE

Košara za rublje može biti izvor problema, i to iz dva razloga: u nju stavljamo vlažnu odjeću i(li) pak koristimo košaru koja nema ventilaciju. Ako nećete odmah nakon uporabe ručnike i sportsku odjeću staviti u perilicu na pranje (iako bi to bilo najbolje), ostavite je da se osuši na radijatoru ili kadi prije nego što ih stavite s drugom odjećom košaru.

Ako ju stavite vlažnu, u nju, ali i ostalo rublje, uvući će se miris vlage, a može se stvoriti i plijesan.

3. PERITE PERILICU RUBLJA

Osim rublja, potrebno je prati i samu perilicu jer ne možemo čistiti prljavim ‘priborom’. Perilica također povremeno treba odgovarajući tretman čišćenja, i to temeljit. Tretman se odnosi na čišćenje flitra, gumice na vratima i kutije u koju stavljate deterdžent i omekšivač. Kutija se može skinuti što olakšava čišćenje prostora na kojem je postavljena kao i same kutije. Vratite kutiju na mjesto i ulijte u pretinac za deterdžent 3/4 l bijelog octa te uključite dugo pranje na na maksimalnoj temperaturi (90ºC).

4. ODMAH IZVADITE RUBLJE

Mnogi imaju naviku uključiti perilicu i otići na posao ili primjerice spavati što znači da će se rublje zadržati satima u perilici, prije nego ga izvadite. A to je ono što nikako ne smijete raditi – ne ostavljajte opranu odjeću u perilici rublja jer se tako razvija vlaga i odjeća dobiva neugodan miris. K tome, više se gužva, pa ju je teže glačati. Kada god je moguće, sušite bijelu i svijetlu odjeću, rublje i posteljinu na suncu jer je to prirodni dezifincijens. Usto, takva odjeća ljepše i svježije miriši.

5. NE SKIDAJTE S UŽETA VLAŽNU ODJEĆU

Skidanje oprane odjeće sa stalka za sušenje je jedan od problema koji mogu donijeti neugodan miris odjeći i rublju. Ponekad se doista, ako nemamo sušilicu, odjeća suši danima, no to svakako nije razlog da ju pokupite vlažnu i složite u ormar. Iznimka je jedino ako želite bolje izglačati odjeću i posteljinu – tada je dobro skinuti je prije nego se potpuno osuši. I ne stavljajte odmah u ormare i ladice tako ispeglanu odjeću, neka se još malo posuši nakon glačanja. Naročito pazite na džepovi, elastične trake, ovratnici, manšete i zadebljani rubovi budu dobro osušeni.

6. NE VRAĆAJTE PRLJAVU ODJEĆU U ORMAR

Jedan od uzroka neugodnog mirisa može biti i prljava odjeća. Stoga, nikada ne stavljajte zaprljanu odjeću u ormar. Prilikom pospremanja odjeća uvijek pregledajte svaki komad zasebno je li zaprljan, osjeti li se znoj, je li ovratnik promijenio boju…

Skinete li odjevni predmet koji ćete ponovno koristiti sutra ili idućih dana, poput traperica ili košulje koje ste nosili kratko vrijeme, uvijek je bolje držati ih izvan ormara. Nakon što se zaprljaju i nisu više za nošenje, stavite ih u pranje te tek čiste i izglačane u ormar.

7. PROZRAČUJTE REDOVITO ORMAR

Kao i spavaću i svaku drugu prostoriju u domu, tako i ormar s odjećom treba redoviti prozračivati. Zato ga s vremena na vrijeme ostavite na nekoliko sati otvorenim. Pritom bi bilo dobro otvoriti prozor ili ga iskipati.

Osim zbog odjeće, vlaga u ormaru može se osjetiti ako je sama prostorija vlažna ili zid na koji je ormar naslonjen.

8. TEMELJITO OČISTITE ORMAR

Pored provjetravanja, dobro je nekoliko puta godišnje (prilikom generalke ili izmjene sezonske odjeće) temeljito očistiti ormar. Ispraznite ga od sve odjeće i drugih stvari te pošpricajte unutrašnjost otopinom vode i nekih od ovih sredstava: soka od limuna, jabučnog octa ili eteričnog ulja čajevca. Ova otopina je dobra za dezinfekciju. Prebrišite unutrašnjost i ostavite da se dobro osuši.

Ako se u ormaru i dalje osjeti miris vlage, stavite u njega primjerice par zrna kave u vrećici ili manjoj posudi. I soda bikarbona efikasna je u neutraliziranju mirisa, a krupna morska sol zadržava vlagu, baš poput riže.

9. UBACITE U ORMAR SVOJ OMILJENI MIRIS

Sada kada ste isključili ili onemogućili izvore mirisa, možemo učiniti još nešto za dobar miris svoje odjeće. Najklasičnije rješenje je stavljanje vrećica s mirisom u ladice ili obješene na vješalicama u ormaru. Također možete ladice ili police obložiti mirisnim papirom ili staviti raspakirane sapune. A ako ste zabrinuti zbog moljaca, odlučite se za kuglice od cedrovine.

Izvor:washouse-praonica.com

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...