4 snažne molitve koje će vam život promijeniti iz temelja

Svi znamo da se trebamo moliti, ali prečesto dolazimo pred Boga sa sigurnim molitvama. Ove molitve će vam život promijeniti iz temelja.

Često molimo Boga da nas blagoslovi, pomogne, opskrbi … i nema ništa loše u tome, ali što ako dođemo pred Boga s “opasnijim” molitvama, koje će nas slomiti, transformirati i potpuno promijeniti naše živote?

Ove “opasne molitve” neće nam naškoditi same po sebi, ali će nas odvesti na nove razine u našem hodu po vjeri. One će nas učiniti sličnijima Isusu Kristu – našem uzoru.

4 snažne molitve koje će vam život promijeniti iz temelja

1. Povećaj i ojačaj moju vjeru

Apostoli zamole Gospodina: “Umnoži nam vjeru!” (Luka 17, 5)

Jednom sam čuo propovijed o trojici Danielovih prijatelja i njihovoj vjeri. Nisu se poklonili zlatnom kipu, bili su kažnjeni i rekli su opasnom kralju: “Bog naš, kome služimo, može nas izbaviti iz užarene peći i od ruke tvoje, kralju; on će nas i izbaviti. No ako toga i ne učini, znaj, o kralju: mi nećemo služiti tvojemu bogu niti ćemo se pokloniti kipu što si ga podigao.” (Daniel 3, 17-18)

Ako je vjera poput mišića, onda su kušnje poput utega koji nam pomažu da je vježbamo i ojačamo. A kada jednom budemo mogli udobno podići jedan uteg, Bog će pojačati težinu. To se meni dogodilo. Upao sam u najmračnije doba svog života i neizmjerno sam se borio zadržati svoju vjeru. Kad god bih ga čvrsto uhvatio, situacija bi se pogoršala. U nekom sam se trenutku zapitao stoji li Bog doista iza mojih kušnji, jer je izgledalo kao da želi da izgubim vjeru. Ali On je povećavao težinu čineći me sposobnim podnijeti sve više i više. Sada, kada se osvrnem na početak novog života u Kristu, bez sumnje mogu reći da je moja vjera puno jača, a moj odnos s Bogom bliži. I nikad ne bih stigao tamo da nisam prošao kroz vatru.

Vjera je nevjerojatno važna, jer bez nje ne možemo ugoditi Bogu. Ali molitve koje traže više ili jaču vjeru, snažne su molitve. Međutim, ako ste odvažni i spremni proći kroz vatru pročišćenja, izgovorite ovu molitvu:

Nebeski Oče, povećaj moju vjeru i učvrsti je da mogu vjerovati Tebi i Tvome planu čak i u najmračnijim trenucima. Daj da Ti vjerujem, čak i ako ne uslišiš moje molitve kada to ja to želim.

2. Ponizi me

A daje on i veću milost. Zato govori: Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost.  (Jakovljeva 4, 6)

Kada sam postao kršćanin, ponos je bio jedna od mojih najvećih borbi. Uvijek sam se ponosio time što mogu ovisiti o sebi bez pomoći drugih. Morao sam biti krajnje očajan da se ponizim i zatražim pomoć. Ali … Bog se protivi oholima. Kada je Bog napao moj ponos, stavio me u situacije u kojima sam bio potpuno nemoćan. Morao sam ovisiti o Njemu i ljudima. Bio je to važan udarac mojoj tvrdoglavosti.

PROČITAJTE: Zašto je oholost grijeh kojeg Bog najviše mrzi?

Koliko god je ta sezona bila neugodna, bila je nevjerojatno korisna. To me jako promijenilo i vjerujem da nisam ponosan kao prije. Znam da za sve trebam Boga i da me svakodnevno osnažuje Njegova snaga, a ne moja.

Svi se na ovaj ili onaj način nosimo s ponosom – to je najstariji grijeh. Ako ste voljni poniziti se pred Bogom, ponovite ovu molitvu:

Gospodine, izbavi me od oholosti u mom životu i nauči me da budem ponizan poput Tebe. Klanjam se pred Tobom i priznajem da si Ti Gospodar, i sve što jesam ili činim je samo Tvojom, a ne mojom snagom.

3. Pretresi moje srce 

Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim! (Psalam 139, 23-24)

Zamoliti Boga da pretraži vaše srce ključna je, ali opasna molitva jer će vam otkriti stvari koje možda ne želite čuti, niti vam se sviđaju.

Duh Sveti me osudio za više stvari. Na primjer, otkrio mi je da sam od nečega napravio idola. Isprva nisam vjerovao, ali što sam više učio o idolima, to sam više shvaćao da sam doista počeo obožavati to nešto.

Još jedna stvar koju je Božje ispitivanje otkrilo je da sam tuđa mišljenja stavio iznad Njegovog. Kada sam bio u društvu svjetovnih prijatelja, činio sam sve što sam mogao da se stopim s njima, čak i ako je to značilo ponašati se više svjetovno nego pobožno. Ali Bog nas poziva da se ne prilagođavamo ovom svijetu, i morao sam naučiti slijediti Isusa gdje god idem.

Ako ste voljni imati čisto srce i biti poput Krista, izgovorite ovu molitvu:

Dragi Bože, ispitaj moje srce i obasjaj svojim svjetlom sve što nije Tvoje. Neka i meni bude odbojno, kao i Tebi. Pomozi mi da se oslobodim toga. Iskušaj i očisti moje srce da se može uskladiti s Tvojim.

4. Pošalji me da vršim volju Tvoju

Tad čuh glas Gospodnji: “Koga da pošaljem? I tko će nam poći?” Ja rekoh: “Evo me, mene pošalji!” (Izaija 6, 8)

Moliti Boga da te pošalje opasna je molitva, jer ne znaš kamo će te Bog poslati. Možda će vas poslati da učinite nešto suprotno vašim snovima, a to će biti teško. Kada je Bog slao ljude u Bibliji, to je uvijek imalo svoju cijenu. Proroci su bili ismijani, apostoli pretučeni i mučeni, a Isus razapet. Postoji, naravno, obilje radosti u ispunjavanju vašeg poziva, ali budite svjesni cijene.

Moja najveća “opasnost” je da me Bog može poslati da učinim nešto što nije u skladu s mojim planovima. To je zato što, unatoč diplomi magistra ekonomije, nisam uspio pronaći posao baš u toj struci. Radio sam nekoliko godina … ali vrata se rijetko otvaraju (pogotovo što je korupcija sve više na djelu). Iskreno se bojim da nikada neću koristiti tu diplomu. No, moja se priča još odvija i spreman sam ići kamo me Bog pošalje, čak i ako je to suprotno mojim željama.

Ako ste pročitali dovde, pretpostavljam da se ne bojite izgovaranja “opasnih molitvi”. Zato izgovorite ovu posljednju molitvu i zamolite Boga da zamijeni vaše želje za Njegove:

Gospodine, evo me, spreman sam i voljan vršiti Tvoju volju. Pošalji me da ostvarim Tvoje velike svrhe. Vodi me! Predajem svoj život u Tvoje ruke pune ljubavi. Amen!

Bog je lončar, a mi smo Njegova glina. On nas želi oblikovati na svoju sliku, a mi Mu trebamo dopustiti da nas ispita, slomi, oblikuje i ojača da postanemo Njegovo savršeno remek-djelo.

Izvor:Novizivot.net

Hercegovka.net

Odgovori