350 volontera i veleposlanik Kanade pošumljavali Mosor

Date:

Zbog izrazito velikog broja prijavljenih volontera, njih čak 350, subotnju akciju pošumljavanja na Mosor potrebno je bilo organizirati u dvije smjene, prijepodne i popodne

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, kao glavni organizatori kampanje Boranka, u suradnji s Gradom Splitom, Splitskim skautskim zborom i Ravnateljstvom civilne zaštite, održali su ove subote na Mosoru, 32. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije, popularnu Boranku.

Zbog izrazito velikog broja prijavljenih volontera, njih čak 350, subotnju akciju pošumljavanja na Mosor potrebno je bilo organizirati u dvije smjene, prijepodne i popodne. Tako su u prijepodnevnoj smjeni požarišta na Mosoru pošumljavali učenici i nastavnici 1. splitske gimnazije, studenti i profesori Kineziološkog fakulteta u Splitu, izviđači iz Skautskog kluba „Marjan“ i Odreda izviđača pomoraca „Jadran“ kao i mnogi drugi građani. U popodnevnoj smjeni akciji se pridružilo više od stotinu volontera Raiffeisen banke, glavnog pokrovitelja Boranke, predvođeni predsjednicom Uprave Lianom Keserić, a sudjelovali su i predstavnici Nakladničke kuće „Fraktura, kao novi partneri Boranke.

Veleposlanstvo Kanade od početka kampanje Boranka jedan je od glavnih partnera pa se na akcije pošumljavanja svake godine uvijek rado odazove i veleposlanik Kanade, Nj.E. gospodin Alan Bowman, koji je u subotu na Mosoru vrijedno sadio zajedno s ostalim volonterima.

– Izrazito sam sretan što sam opet na Boranki, a ovo je već četvrti put da sam ovdje. Pošumljavanje je zaista važno za prirodu, važno je u Hrvatskoj, u Kanadi i u čitavom svijetu. U Kanadi sadimo puno stabala i drago mi je što i osobno mogu pomoći u sadnji i u Hrvatskoj. Na ovim područjima često je djelovanje kanadera u borbi protiv požara, a iako to možda svi ne znaju, kanaderi su protupožarni avioni koji se proizvode u Kanadi, na što smo jako ponosni, a ponosni smo i na odlične hrvatske pilote koji njima upravljaju i pomažu u gašenju požara. Hvala svima koji sudjeluju u ovoj krasnoj akciji, Kanada je ponosna na to da je partner Boranke. – izjavio je veleposlanik Bowman.

Jedna od zanimljivosti ove akcije je što su joj se pridružili i makedonski izviđači koji su došli u Split kako bi stekli iskustvo u organizaciji Boranke i započeli provedbu Boranke i u Makedoniji koja se isto bori sa šumskim požarima.

– Prihvatili smo poziv Saveza izviđača Hrvatske da sudjelujemo na ovogodišnjoj Boranki koja se održava već po trideseti i drugi put. Potaknuti ovom akcijom i požarima koji su zadesili Makedoniju u zadnje dvije godine, došli smo na ideju da pokrenemo inicijativu i repliciramo model Boranke u Makedoniji kako bi umanjili posljedice požara i pokrenuli pošumljavanje na planinama Makedonije. S njihovom pomoći i ekspertizom te dosadašnjim iskustvom planiramo u narednoj godini pokrenuti pošumljavanje na opožarenim područjima Makedonije, započeti edukacije djece i mladih i implementirati iskustvo oko okupljanja volontera i partnera, kako bi promovirali aktivizam i volonterizam u Makedoniji. – rekao je Vladimir Kostovski, glavni tajnik Saveza izviđača Makedonije.

Česti gost Boranke je i saborski zastupnik i predsjednik saborskog pododbora  – Hrvatske izviđačke parlamentarne unije, gospodin Ante Bačić, koji je i ovu subotu pomogao u sadnji sadnica.

– S radošću i velikim zadovoljstvom, već četvrtu godinu zaredom na poziv Saveza izviđača Hrvatske, sudjelujem u ovom projektu. Kada vidim ovaj, ali i ostale projekte Saveza izviđača, koji su usmjereni na očuvanje prirode i okoliša i koji su fokusirani na tu glavnu temu očuvanja okoliša i zelene tranzicije kojom se bavimo i kojom ćemo se baviti i u narednih nekoliko desetljeća, pokazuje se da su izviđači bili malo ispred svog vremena. Izviđači su prvi krenuli u akciju nakon velikih požara 2017. godine i sada već vidimo pozitivne rezultate ovog projekta, s preko 9000 volontera i preko 100000 posađenih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Sve što se ostvarilo nakon toga, unazad 4 godine, sada kad vidim već posađene sadnice i nove volontere, sve edukativne programe koje su prošle škole koje su uključene u Boranku, zaslužuju sve pohvale. Vjerujem da ćemo još niz godina nastaviti pošumljavati Dalmaciju i cijelu Hrvatsku. – izjavio je Bačić.

Hrvatske šume glavni su partner u organizaciji Boranke te njihovi djelatnici, osim što rade na samom pošumljavanju, uvijek pomažu i u educiranju volontera i nadzoru sadnje kako bi se sadnja odvijala čim bolje i kvalitetnije.

– Ispred Hrvatskih šuma, po ne znam koji put, moram izraziti zadovoljstvo ovom akcijom i odazivom ljudi na ovu akciju. Akcija traje od 2018. godine pa i tijekom cijele pandemije. Jako puno mladih i djece dolazi na akciju Boranka i meni je to neopisivo drago, pogotovo jer je u današnje vrijeme jako teško izvući bilo koga u šumu, u prirodu, a kamoli djecu. Oni će tu nešto vidjeti i naučiti, boraviti u prirodi i steći će se emocija prema prirodi koja je kasnije jako važna.  Zadovoljni smo kako akcija napreduje, volonteri su sve vještiji, a uspjeh u pošumljavanju raste i s njihovom vještinom. Nadam se da će ova akcija trajati još dugo. – rekao je Ante Taraš, upravitelj šumarije Split.

Iduća akcija Boranka nastavlja se iduće subote, 15. listopada, na istoj lokaciji na Mosoru, a najavljeno je novih tristotinjak volontera koji će isto u dvije smjene pošumljavati požarište. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na e-mail info@boranka.hr.

Izvor:Dalmacija.News/Foto: Press

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...