3. DAN MLADIFESTA: PROBLEMI SE SAMO S BOGOM RJEŠAVAJU

Date:

Kako se penju temperature zraka tako se zagrijava i atmosfera na Mladifestu. To je posebno vidljivo i slušljivo u vokalnim i instrumentalnim solističkim dionicama pjesama u kojima izvođači internacionalnog zbora Mladifesta postaju sve slobodniji i virtuozniji u izvođenju svojih solo dionica, tako da se sve više baš uživa u svakom glazbenom predahu programa. Rasplesane i raspjevane stanke su ove godine i nešto duže jer je program rasterećeniji svjedočanstvima na radost i mladih i starih i prisutne djece čije prelijepe kadrove snima ekipa zadužena za video prijenos sa svojih 9 kamera i jednim dronom.

JUTARNJI PROGRAM

Kao i prethodnog dana i ovaj petak, 28. srpanj, treći dan Mladifesta započeo je jutarnjom molitvom u 9,00 sati koju je predmolio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju. Fra Zvonimiru je ovo prva samostalna koordinacija Mladifesta i za sada se vidi kako nastavlja tragom svojih prethodnika, unoseći ipak svoju osobnost i smjer koje se očituju u rasterećenijoj, posloženijoj i smirenijoj atmosferi programa.

Drugu jutarnju katehezu mladima održala je s. Matija Pačar, školska sestra franjevka Krista Kralja hercegovačke provincije Svete obitelji. S. Matija je rodom iz Tomislavgrada i kći je poginulog branitelja. S. Matija osim objašnjavanja teme ovog 34. Mladifesta kojeg je iščitavala u Isusovoj želji da s nama stvori obiteljske odnose, odnose iskrenosti, povjerenja, slobode i trajnosti, osvrnula se i na probleme koji muče mlade u današnje vrijeme: strahovi od odluka te slijeđenje krivih modela ponašanja i uzora ljepote.
”Toliki životi svetaca nas mogu inspirirati. Kada vidimo nekoga tko živi autentično svoj poziv to nas treba probuditi da je moguće i danas ljubiti autentično. Mnogi u Međugorje dolaze po ozdravljenje tijela. Ali tko ti kaže da ćeš u zdravom tijelu moći iskusiti milost svetosti koja se kuša kada se nosi križ, koja se kuša kada se suobličiš s Isusom. Puno više o svetosti sam susrela u osobama koje nisu fizički lijepe ili koje nisu tjelesno zdrave.“ – kazala je s. Matija.

Prvo svjedočanstvo na programu dana imali su bračni par Josip Sušac iz Čitluka i Inma García iz Madrida. Oni su donijeli snažno iskustvo problema s kojima se susreću bračni parovi, ali i način kako to prebroditi – a to je OPRAŠTANJE. „Ljudski odnosi se trebaju temeljiti na oprostu, budući da svi, htjeli ii ne htjeli, griješimo jedni prema drugima. I zato da bismo mogli imati odnose jedni prema drugima, trebamo opraštati. A na poseban način je to važno za brak. I upravo je molitva za oproštenje i molitva za drugog bračnog druga bio put kojim su njih dvoje spasili svoj brak.

Drugo svjedočanstvo dana je bila priča o Ustanovi za predškolski odgoj i socijalnu skrb Majčino selo koju su s mladima podijelili ravnatelj iste, fra Dragan Ružić i bivši štićenik Majčinog sela Marijan Tustonja koji je mladima ispričao svoju životnu priču.

POPODNEVNI PROGRAM

Popodnevni program započeo je u 16,00 sati desetominutnom pjesmom ‘Aleluja’ koja se pjevala sporo, pa brzo, pa s instrumentima, pa bez njih – sve u jazz ritmu tako dragom dirigentu zbora i orkestra maestru Damiru Bunozi, a čiji se jazz and blues pečat nazire u skoro svim aranžmanima mladifestskih pjesama.
Prvo svjedočanstvo je imao svećenik o. Andrej Medins iz Latvije. Upoznao je Međugorje prije 28 godina i zahvaljujući Gospi uči se ljubavi u Gospinoj školi. Poručio je mladima da se okrenu molitvi i da, kada se vrate kućama, osnuju ili se uključe u neku molitvenu grupu. „Za mene je Međugorje mjesto gdje mi Nebo govori.„ – kazao je o Andrej Medins.

Sliujedilo je skoro dvadesetak minuta pjesme u kojem se cijeli plato ispred glavnog oltara pretvorio u rasplesani podij, pokazujući još jedanput koliko čovjek voli pokret, ritam, pjesmu zvuk!

Zatim je uz ovaciju pljeska za mikrofon došao najtrofejniji hrvatski izbornik Zlatko Dalić, rodom iz Livna. On je mladima posvjedočio o vrijednostima u koje vjeruje: to su prije svega vjera u Boga, u obitelj i u domovinu te kazao du su mu upravo one dale snagu da ustraje u ostvarivanju svojih snova i ciljeva. A najveći cilj svakom treneru je biti izbornik svog naroda, svoje reprezentacije. Zlatko je kazao kako vjeruje da je ova uloga trenera reprezentacije za njega dar od Boga, njegova misija, da ispaćenom i razjedinjenom hrvatskom narodu preko nogometa vrati povjerenje u Boga i ponos na svoju nacionalnost i čisto domoljublje. Raduje se što su u tome donekle uspjeli tokom osvajanja tri medalje sa važnih svjetskih natjecanja tokom pet godina njegova mandata. Poručio je mladima da vole i da se brinu za svoje roditelje i da im budu zahvalni jer će to koliko su oni važni tek shvatiti kad njih više ne bude, kako je njemu ostala praznina kada je u protekloj godini ostao bez oba roditelja. Poručio im je da se ne boje sanjati, imati ambicije, ali da se za njih moraju boriti, ustrajati i ne pokolebati se na putu vjere i pravih vrijednosti – onda će vidjeti kako ih Bog blagoslivlje!

VEČERNJI MOLITVENI PROGRAM
Večernji molitveni program započeo je molitvom krunice i nastavio se svetom misom koju je predslavio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić u suslavlju fra Marinka Šakote, bivšeg međugorksog župnika i fra Gorana Azinovića te ostalih 524 svećenika.
Na početku svete mise fra Zvonimir je kazao: „Na početku Isusova djelovanja došao je jedan učenik k njemu i rekao mu: ‘Gospodine, svi te traže! Svi te traže!’ I u toj rečenici opisao je čežnju čitavoga čovječanstva, čežnju svakoga čovjeka – tražimo Gospodina, trebamo Gospodina. I mi smo ovdje došli jer trebamo Gospodina, jer ga želimo u svom životu, želimo ga susresti i želimo da nas on vodi. A što čini Gospodin? Prostire stol svoje Riječi, svojega Tijela, svoje Krvi i hrani nas! Utažuje nam glad, žeđ…“

A u svojoj propovijedi ponovno je pozvao vjernike da utemelje svoju vjeru na sakramentalnom životu i vršenju Božijih zapovijedi koje su tu kao izraz Božije ljubavi za svakoga od nas.

Na kraju svete mise fra Zvonimir se posebno zahvalio svim svećenicima koji po cijele dane ispovijedaju vjernike i oni su dobili topli, glasni aplauz zahvalnih vjernika.

Program se nastavio molitvom pred križem i meditacijom sa svijećama.

Izvor:Međugorje-info.com

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...