15-godišnji dječak uzeo stvar u svoje ruke, sam krpa rupe na cesti

0
Mnogi stanovnici krajnjeg zapada BiH, ali i dijela Karlovačke županije koji graniči s BiH, dobro su upoznati s gužvama na graničnim prijelazima na tom području. Dio razloga tih gužvi su i loše ceste, a iz okolice Velike Kladuše dolazi nam nevjerojatna priča o mladiću koji je jednu od takvih cesta, nakon višegodišnjeg ignoriranja nadležnih, odlučio sam popraviti.

Zbog velikih gužvi na obližnjem graničnom prijelazu Maljevac, dio pograničnog prometa na tom području često se preusmjerava prema obližnjem GP-u Bogovolja – Hadžin Potok, do kojeg iz Hrvatske vodi cesta iz smjera Slunja. Na tom prijelazu čekanje je nekad i dulje nego na većem prijelazu Maljevac, a svatko tko je tamo zalutao zna da je cesta prema graničnom prijelazu oštećena i prepuna rupa.

Stanovništvo ovog kraja već godinama apelira na komunalne vlasti općine Cazin, koje su nadležne za održavanje te lokalne ceste, da saniraju dionicu dugu četiri kilometra od graničnog prijelaza do sela Šturlić, prvog naseljenog mjesta u BiH. Međutim, na njihov zahtjev nadležni ne reagiraju.

Stoga je 15-godišnji dječak Enes iz obližnjeg sela Johovica odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Rupe na makadamskoj cesti ispunio je crnim pijeskom koji upija vodu i vlastitim novcem unajmio stroj za vibraciju kako bi taj pijesak učvrstio i popravio cestu, pa ona, kako kaže, sad izgleda gotovo kao asfaltna.

Ljudi su mi zahvalni što održavam cestu jer voze skuplje aute pa će se sada manje uništavati na rupama, kaže Enes za stranicu GP Maljevac.

Enes ima još neke zanimljive poruke za putnike koji ondje prelaze granicu.

Primijetio sam neke koji dolaze iz EU-a da bacaju smeće pored ceste i to nije u redu. Čuvajmo prirodu jer ona je naš život. Također, želio bih da pojedinci sporije voze kako me ne bi udarili pored ceste. Svima želim sretan put i od srca svima pozdrav od Enesa, poručuje ovaj marljivi tinejdžer.

Kako to da dječak od 15 godina radi posao koji bi trebale raditi komunalne službe, pitanje je na koje odgovor mogu dati spomenute nadležne institucije. Elmedin Toromanović iz općine Cazin za GP Maljevac kaže kako je općina jako siromašna da sama popravi tu dionicu te se nada kako će dobiti status regionalne ceste jer vodi prema graničnom prijelazu, piše Večernji list BiH.

Izvor:Večernji list

Hercegovka.net

Odgovori