Lijepa, ukrasna, mirisna i korisna lavanda

Lavanda je kraljica ljeta i svojim ljubičastim plavetnilom nasada koji se protežu do kud oko seže plijeni sve poglede djelujući smirujuće na sve promatrače. Mediteranske zemlje imaju dugu tradiciju uzgoja i prerade lavande, a polja lavande u cvatu su i turistička atrakcija upravo zbog tog umirujućeg efekta na promatrače, no, sve više lavandu susrećemo i duboko na kontinentu. Lijepa, ukrasna, mirisna i korisna lavanda se uglavnom sadi i uzgaja zbog svojih dragocjenih eteričnih ulja, ali i za druge namjene.

Lavanda u polju, u teglama ili posađena kao ukrasna živica, bez obzira na namjenu možete od nje dobiti lavandino ulje, od suhe lavande možete napraviti potpuri koji će svojim mirisom tjerati komarce i druge insekte, skuhati lavandin čaj, napraviti mirisne vrećice protiv moljaca za vaše ormare, napraviti lavandin sapun, kremu ili u kuhinji možete umijesiti lavandinu pogaču, koristiti je u medicinske svrhe. Medicinsku primjenu lavande je prva koristila i opisala sveta Hildegarda iz Bingena.

Lavanda se uzgaja iz sjemena, sadnica, reznica i kalemljenjem

Zemlja porijekla lavande je Perzija, današnji Iran, gdje je rasla kao samonikla biljka odakle se raširila po cijelom Sredozemlju, no po starim zapisima u ljekovite svrhe koristili su ih stari Rimljani i Egipćani, a Kleopatra je navodno upravo parfemom od lavande zavela Marka Antonija. Lavanda se uzgaja iz sjemena, sadnica, reznica i kalemljenjem, a danas se sije i mnogo hibrida ili lavandina koji su bogatiji eteričnim uljima, a nastali su križanjem engleske i potugalske lavande.

Lavanda u velikim nasadima se uzgaja za industrijsku preradu, u vrtu može biti za osobne potrebe i može i do 30 godina ostati na jednom mjestu ako je dobro održavamo, zapravo, baš zato jer spada u trajne grmove je pogodna i za ukrasne živice, ali se dobro kombinira i sa ostalim cvijećem i začinskim i ljekovitim biljkama. Ako je sadite kao ukrasnu biljku u teglama, teglu sa već posađenom biljkom uložite u veću, ukrasnu teglu koja će korijen zimi čuvati od hladnoće, a ljeti od vrućine.

Lavanda voli sunce zato je i zovu kraljicom ljeta

Sadnice lavande možete saditi u proljeće ili u jesen, tlo treba biti prozračno, prekopano barem 30 centimetara u dubinu, a uzgajivači često dodaju mješavinu pijeska i komposta da poprave kvalitetu teškog tla. Ne sadite sadnice lavande nikada u sjeni, ni u polusjeni, lavanda voli sunce zato je i zovu kraljicom ljeta. U prvoj godini se sadnice prorjeđuju, živice od lavande se šiššaju dva puta godišnje, a vrijeme žetve lavande za preradu ovisi o njezinoj namjeni.

Lavanda svoju punu snagu doseže u svojoj trećoj godini od sjetve, odnosno sadnje. U medicini se koristi od Antike kao umitujuće sredstvo kod depresije, nemira, razdražljivosti, migrene, nekih želučanih tegoba, u aromaterapiji i kod masaže. Analgetska svojstva lavande se koriste kod upale mišića, upale zglobova, a postižu se utrljavanjem eteričnog ulja na bolna mjesta. Razrijeđeno lavandino ulje se koristi kao sredstvo za dezinfekciju, kod akni, opeklina, ugriza komaraca ili drugih kukaca, a pospješuje i zacjeljivanje rana i opeklina, piše arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori