10 najboljih povrtlarskih vrsta za uzgoj u travnju

U travnju, kada se priroda budi iz zimskog sna, to je pravo vrijeme da se započne sa sadnjom i sijanjem različitog povrća. Ovo je idealno vrijeme da se pripremite za ljetnu sezonu i uzgoj svježeg i ukusnog povrća u vašem vrtu. Portal Agrosavjet detaljnije objašnjava koje povrće se najbolje sadi ili sije u travnju, kako ga posaditi i koje uvjete treba zadovoljiti za uspješan uzgoj.

Mrkva

Mrkva se može posaditi u travnju, ali je bitno izbjegavati zasijavanje u hladnim uvjetima. Tlo bi trebalo biti dobro pripremljeno, rastresito i bogato organskim materijama. Mrkva voli sunčana mjesta i dobro drenirana tla. Najbolje je sijati sjeme u redove, u razmacima od oko 15 cm, i zatim prekriti tlo s tankim slojem komposta ili zemlje.

Grašak

Grašak je povrće koje se može sijati u travnju, a najbolje uspijeva u vlažnom tlu koje nije previše hladno. Sijanje se obavlja u dubine od oko 5 cm, a sjeme se postavlja u redove s razmakom od oko 30 cm. Nakon sjetve, tlo bi trebalo biti dobro zalijevano i ostavljeno da se prirodno suši.

Salata

Salata se može uzgajati tijekom cijele godine, a u travnju je idealno vrijeme da se započne sa sadnjom. Salata voli sunčana mjesta i dobro drenirana tla. Sjeme se može sijati u redove, a kada se biljke pojave, razmak između njih bi trebao biti oko 20 cm.

Luk

Luk se sadi u proljeće, a najbolje ga je saditi u dubinu od oko 2 cm u tlo koje je bogato organskim materijama. Razmak između svake biljke bi trebao biti oko 10 cm. Luk voli sunčana mjesta, a tlo bi trebalo biti dobro drenirano i vlažno.

Blitva

Blitva se može sijati u travnju, a najbolje uspijeva u tlu koje je bogato organskim materijama i dobro drenirano. Razmak između svake biljke bi trebao biti oko 30 cm. Blitva voli sunčana mjesta, a tlo bi trebalo biti dovoljno vlažno.

Brokula

Brokula se može uzgajati tijekom cijele godine, a u travnju je idealno vrijeme da se započne sa sadnjom. Sjeme se može posaditi u razmacima od oko 60 cm, a nakon što se pojave prvi listovi, biljke se mogu prebaciti na otvoreno tlo. Razmak između svake biljke bi trebao biti oko 50 cm.

Mahune

Mahune se mogu saditi u travnju, a najbolje uspijevaju u toplijim i sunčanijim uvjetima. Sjeme se može posaditi u dubine od oko 5 cm, a razmak između svake biljke bi trebao biti oko 30 cm. Mahune vole dobro drenirana tla i redovito zalijevanje.

Krastavci

Krastavci se mogu sijati u travnju, a najbolje uspijevaju u tlu koje je bogato organskim materijama i dobro drenirano. Sjeme se može posaditi u dubine od oko 2 cm, a razmak između svake biljke bi trebao biti oko 30 cm. Krastavci vole sunčana mjesta i redovno zalijevanje.

Rotkvice

Rotkvice se mogu sijati u travnju, a najbolje uspijevaju u tlu koje je bogato organskim materijama i dobro drenirano. Sjeme se može posaditi u redove, a razmak između svake biljke bi trebao biti oko 5 cm. Rotkvice vole sunčana mjesta i redovito zalijevanje.

Paprike

Paprike se također mogu sijati u travnju, a najbolje uspijevaju u toplijim i sunčanijim uvjetima. Sjeme se može posaditi u dubine od oko 2 cm, a razmak između svake biljke bi trebao biti oko 50 cm. Paprike vole dobro drenirana tla i redovno zalijevanje.

Kako bi vaš vrt uspješno dao plodove, važno je osigurati da tlo bude dobro pripremljeno, rastresito i bogato organskim materijama. Uz to, potrebno je paziti na redovno zalijevanje i đubrenje biljaka, te kontrolirati štetnike i bolesti. Ako vam je prostor ograničen, povrće se može uzgajati i u posudama na balkonima ili terasama.

Uzgajanje vlastitog povrća ne samo da pruža svježe i zdrave namirnice, već je i izvrstan način da se opustite i povežete s prirodom. Uz malo truda i znanja, možete uzgojiti ukusno i zdravo povrće u vlastitom vrtu ili na balkonu. Sjetite se samo da je briga o biljkama dugoročni proces koji će se isplatiti na kraju ljetne sezone kada uživate u svježim plodovima vašeg rada. Također, ne zaboravite planirati unaprijed i razmotriti koje povrće će najbolje odgovarati vašem vrtu i uvjetima u kojima se nalazi.

Kada je u pitanju uzgoj povrća u travnju, bitno je naglasiti da neka povrća mogu biti osjetljiva na mraz i niske temperature, stoga se preporučuje pokrivanje biljaka u noćnim satima ili korištenje staklenika. Također, važno je pravilno zalijevati biljke kako bi se spriječilo isušivanje tla, ali i kako bi se izbjeglo prekomjerno zalijevanje koje može dovesti do truljenja korijena.

Kada se uzgajaju povrće, važno je koristiti prirodna đubriva ili organska đubriva koja ne sadrže štetne kemikalije. Organska đubriva poput komposta, stajskog gnoja ili ostataka biljaka mogu poboljšati kvalitetu tla i omogućiti biljkama da bolje apsorbiraju hranjive tvari iz tla.

Uzgoj vlastitog povrća u vrtu ili posudama na balkonu može biti zabavno i uzbudljivo iskustvo. Kada se biljke posade u pravo vrijeme i na pravo mjesto, te se redovito zalijevaju i gnoje, mogu dati izdašne plodove. Uzgajanje povrća može biti i ušteda novca, jer ćete umjesto da kupujete skupo povrće u trgovini, moći uživati u svježim plodovima svog vlastitog rada. Zato, ako imate slobodan prostor u vrtu ili na balkonu, razmislite o uzgoju svježeg i zdravog povrća u vlastitom domu.

Izvor:Agrosavjet

Hercegovka.net

Odgovori